Strom moruše: Sladký poklad vaší zahrady

Moruše Strom

Moruše strom a jeho plody

Moruše, známá také jako strom moruše, je fascinující strom s bohatou historií a lahodnými plody. Moruše bílá a moruše černá jsou dva nejrozšířenější druhy, které se pěstují pro své sladké a šťavnaté plody. Moruše jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, a proto jsou považovány za zdravou pochoutku. Stromy moruše jsou odolné a nenáročné na pěstování, preferují slunná stanoviště a dobře propustnou půdu. Listy moruše bílé slouží jako potrava pro bource morušového, jehož kokony se používají k výrobě hedvábí. Pěstování moruší má tak i významný hospodářský dopad.

Původ a rozšíření moruše

Moruše, známá také jako strom moruše, má svůj původ v Asii. Morus alba, tedy moruše bílá, pochází ze severní Číny, odkud se rozšířila do mnoha koutů světa. Morus nigra, moruše černá, má svůj domov v jihozápadní Asii, konkrétně v oblasti Íránu a Afghánistánu. Díky svým lahodným plodům a odolnosti vůči suchu se moruše rychle rozšířila po celém Středomoří a později i do dalších částí Evropy. Do Evropy se moruše dostala pravděpodobně s Římany, kteří si cenili jejích plodů i listů, které sloužily jako potrava pro bource morušového. Pěstování bource morušového pro výrobu hedvábí hrálo klíčovou roli v rozšíření moruše do celého světa.

Druhy moruše strom

Moruše, známá také jako strom moruše, se vyskytuje ve více druzích. Mezi nejrozšířenější patří moruše bílá a moruše černá. Moruše bílá (Morus alba) pochází z Číny a vyznačuje se světlými plody, které mohou být bílé, nažloutlé, růžové až červené. Její listy jsou oblíbenou potravou bource morušového. Moruše černá (Morus nigra) pochází z oblasti západní Asie. Má tmavě fialové až černé plody sladkokyselé chuti. Všechny druhy moruší jsou nenáročné na pěstování a dobře snášejí i sušší půdy. Jsou to teplomilné a světlomilné dřeviny, které preferují slunná stanoviště. Moruše jsou oblíbené nejen pro své chutné plody, ale i pro svůj dekorativní vzhled.

Vzhled a charakteristika stromu

Moruše, ať už mluvíme o stromu moruše bílé nebo černé, je impozantní zjevení. Dorůstá do výšky až 15 metrů, s korunou rozložitou do šířky, poskytující příjemný stín v horkých letních dnech. Kmen stromu moruše je pokrytý šedohnědou kůrou, která se s věkem stává hrubší a rozpraskanou. Listy moruše jsou střídavé, řapíkaté a mají charakteristický tvar. Mohou být vejčité, srdčité nebo laločnaté, s pilovitým okrajem. Zajímavostí je, že na jednom stromě moruše se mohou vyskytovat listy různého tvaru. Barva listů je sytě zelená, na podzim se mění na zářivě žlutou. Plody moruše, nazývané moruše neboli stromové maliny, jsou ve skutečnosti souplodí drobných peckoviček. Chuť plodů je sladká, s mírnou kyselostí, a liší se podle odrůdy. Moruše bílá má plody bílé až narůžovělé, moruše černá pak tmavě fialové až černé.

Pěstování moruše strom

Moruše, ať už stromová nebo keřovitá, je nenáročná dřevina, která se snadno pěstuje i v našich podmínkách. Preferuje slunné stanoviště a propustnou, mírně vápenitou půdu. Při výsadbě je vhodné zvolit chráněné místo, jelikož mladé stromky mohou být citlivé na silný vítr a mráz. Moruše je odolná vůči suchu, ale v prvních letech po výsadbě je vhodné ji pravidelně zalévat. Řez stromu se provádí v zimě, kdy je v klidu. Odstraňují se staré, poškozené nebo křížící se větve. Plody moruše, moruše, dozrávají postupně od června do srpna. Jsou sladké, šťavnaté a mají lahodnou, lehce nakyslou chuť. Konzumují se čerstvé, ale i sušené, a používají se také k výrobě marmelád, sirupů a vína.

Péče o moruši strom

Moruše, ať už se jedná o strom moruše bílé nebo moruše černé, je nenáročný strom, který se snadno pěstuje. Pro zdravý růst a bohatou úrodu je však potřeba dodržovat několik základních pravidel péče. Moruše preferují slunné stanoviště s dobře propustnou půdou. Během prvních let po výsadbě je důležitá pravidelná zálivka, a to zejména v období sucha. Dospělé stromy jsou odolnější vůči suchu a zálivku vyžadují pouze v případě dlouhodobého nedostatku srážek. Pro bohatší úrodu a udržení tvaru je vhodné moruše prořezávat. Nejvhodnější dobou pro řez je konec zimy, ještě před začátkem vegetačního období. Při řezu odstraňte všechny suché, poškozené nebo křížící se větve. Moruše jsou poměrně odolné stromy, ale i tak je můžou napadnout někteří škůdci nebo choroby. Mezi nejčastější škůdce patří mšice a svilušky. V případě napadení je možné použít ekologické postřiky nebo insekticidy. Z chorob se může vyskytnout padlí nebo strupovitost. Proti těmto chorobám je možné bojovat pomocí fungicidů.

Sklizeň a využití plodů

Moruše plodí v průběhu léta, obvykle od června do srpna. Zralé plody poznáme podle tmavé barvy a snadného opadávání. Ke sklizni dochází, když jsou plody plně vybarvené a měkké. Sklízet můžeme ručně, otrháváním z větví, nebo pomocí plachet rozprostřených pod stromem, na které plody setřeseme. Čerstvé moruše jsou velmi chutné a osvěžující. Můžeme je konzumovat přímo, přidávat do jogurtů, müsli, nebo z nich připravovat různé dezerty, jako jsou koláče, dorty, marmelády a džemy. Plody moruše jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahují vitamín C, vitamíny skupiny B, železo, draslík a vápník. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhají chránit buňky před poškozením a posilují imunitní systém. Moruše se také používají v tradiční čínské medicíně pro své léčivé účinky. Listy moruše slouží jako potrava pro housenky bource morušového, z jehož kokonů se získává hedvábí.

moruše strom

Moruše v kuchyni

Moruše, plody stromu moruše, jsou nejen krásné na pohled, ale i velmi chutné a všestranně využitelné v kuchyni. Zralé moruše, sladké a šťavnaté, se dají jíst přímo ze stromu. Jsou výbornou svačinkou, plnou vitamínů a antioxidantů. Můžete je přidávat do jogurtů, müsli, ovocných salátů nebo s nimi zdobit dezerty. Z moruší se dá připravit lahodný džem, marmeláda nebo sirup. Tyto dobroty si zachovají chuť léta a můžete si je vychutnávat po celý rok. Moruše se také suší a používají se podobně jako rozinky. Hodí se do pečiva, müsli tyčinek nebo jako zdravé mlsání. Zajímavou a chutnou variantou je i výroba vína z moruší. Víno z moruší má specifickou, lehce nakyslou chuť a krásnou barvu. Ať už se rozhodnete moruše zpracovat jakkoliv, určitě si na nich pochutnáte.

Vlastnost Moruše strom
Životnost Až několik set let
Výška Obvykle 10-15 metrů
Plody Jedlé, sladké, bílé, červené nebo černé

Zdravotní benefity moruše

Moruše, ať už bílá nebo černá, jsou doslova nabité vitamíny a minerály. Obsahují vitamín C pro silnou imunitu, vitamín K důležitý pro srážlivost krve a vitamín A prospěšný pro zrak. Najdete v nich i draslík regulující krevní tlak a železo potřebné pro tvorbu červených krvinek. Pravidelná konzumace moruší může přispět ke snížení hladiny cholesterolu v krvi, a tak chránit vaše srdce a cévy. Díky antioxidantům bojují moruše proti volným radikálům a chrání buňky před poškozením. Moruše jsou také bohaté na vlákninu, která je důležitá pro správné trávení. Ať už si pochutnáte na čerstvých plodech, džemu nebo čaji z listů, moruše jsou skvělým doplňkem zdravého jídelníčku.

0 Moruše strom v kultuře

Moruše, ať už bílá nebo černá, je strom s bohatou historií a kulturou. V Číně, odkud pochází, se moruše pěstuje už tisíce let. Její listy slouží jako potrava pro bource morušového, který produkuje hedvábí. Hedvábí hrálo v čínské kultuře vždy důležitou roli a jeho výroba byla dlouho přísně střeženým tajemstvím. Moruše se tak stala symbolem prosperity a hojnosti. V Evropě se moruše rozšířila díky obchodu s hedvábím. Strom moruše se stal oblíbeným okrasným stromem v zahradách a parcích. Jeho plody, moruše, jsou sladké a šťavnaté a dají se jíst čerstvé i sušené. Z moruší se také vyrábí marmelády, sirupy a víno. Moruše je zkrátka strom s mnoha využitími a jeho význam v kultuře je nepopiratelný.

1 Zajímavosti o moruši stromu

Moruše, známá také jako strom moruše, je fascinující strom s bohatou historií a mnoha využitími. Věděli jste například, že moruše se mohou dožít stovek let? Některé exempláře v Číně se údajně dožívají i více než tisíce let. Tato dlouhověkost je dána mimo jiné i odolností moruší vůči škůdcům a chorobám. Moruše jsou známé svými lahodnými plody, které se konzumují čerstvé, sušené nebo se z nich vyrábí džemy, sirupy a víno. Plody moruše jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, a proto jsou považovány za zdravou pochoutku. Zajímavostí je, že plody moruše nejsou ve skutečnosti plody, ale souplodí drobných peckoviček. Kromě plodů se využívají i listy moruše, a to především jako potrava pro bource morušového. Hedvábí, které se získává z kokonů bource morušového, je ceněným materiálem již po staletí.

Publikováno: 25. 11. 2024

Kategorie: domov